Als je niet springt, kom je nergens

Ons gedrag wordt mede bepaald door de ervaringen die we door de jaren heen zelf opdoen. Op basis van wat jij meegemaakt hebt, bouw je bepaalde overtuigingen op. Overtuigingen die je gedachten en gedrag onbewust sturen. Overtuigingen die je vaak voor waar aanneemt, waar je jezelf in bevestigt en waarmee je je eigen realiteit creëert.

Belemmerende overtuigingen

Indien die overtuigingen negatief zijn, dan belemmeren ze jou door ervoor te zorgen dat je angst voelt en in zelfbeschermingsmodus gaat.

Die momenten waarbij je voor iets nieuws staat, iets onbekends, iets wat buiten je comfort zone gaat en gewoon eng aanvoelen. Dan hoor je van die stemmetjes in je hoofd waarbij je jezelf alles wat negatief is aanpraat. Ben ik daar wel goed genoeg voor? Wat als ik gigantisch op mijn bek ga? Allemaal belemmerende gedachten, gedreven uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verandering. Gedachten waarbij jij jezelf ook de hele tijd overtuigd dat ze kloppen. Een beetje zoals: als ons zoontje op zijn fiets stapt om te leren fietsen, denkt hij dat hij het niet kan en zal vallen. Hij valt dan ook en versterkt daarmee zijn eigen overtuiging dat hij het niet kan. Als we het vervolgens hebben over wat het ergste is dat kan gebeuren, en ik hem beloof dat ik hem vasthoud zodat hij niet kan vallen, dan gelooft hij er in en fietst hij zonder moeite.

Heel normaal dat jij ook dat soort gedachten hebt dus als je voor iets nieuws en onbekends staat. Iedereen heeft dit soort overtuigingen. Maar wanneer ze jou gaan belemmeren is het echt doodzonde. Ze helpen jou niet, maar beperken je juist.

Zoals een goede vriendin onlangs tegen mij zei toen ik een duwtje nodig had om mijn site en training openbaar te maken: ‘Als je niet springt, dan heb je ook niets’.

Wijze raad en precies wat ik nodig had. Ik weet het ook wel, ik snap de theorie er achter en ik weet dat ik alleen te winnen heb. Maar wat voelde dat eng aan zeg!

Het mooie is, elke keer als je over zo een drempel heen stapt waarbij je belemmerende gedachten voelde, dan zijn die daarna ook weg of worden ze in ieder geval kleiner. Je bouwt dan namelijk nieuwe ervaringen en daarmee nieuwe overtuigingen op. Zo wordt iets wat eng was, een stuk vriendelijker. Dus eigenlijk is het enige wat jij moet doen.. zorgen dat je over die belemmering stapt en durft te springen 😉 Makkelijk?

Neen, dat is niet gemakkelijk. Maar door er bewust van te zijn, kun je stappen nemen om die belemmeringen weg te halen.

Ben jij ook aan het nadenken over iets nieuws?
Zou je iets willen proberen of veranderen in je leven, maar voel je gedachten oppoppen die je daarin weerhouden?

Creëer positieve constructieve overtuigingen

Elke negatieve overtuiging, kun je namelijk omdraaien naar een positieve. Zo leer je jezelf motiveren in plaats van tegen te werken. Zo leer je om te durven springen en jezelf andere overtuigingen aan te leren.

Door je belemmerende gedachten om te buigen naar positieve is het gevoel natuurlijk niet zomaar weg. Sommige belemmerende overtuigingen zitten namelijk diep ingeworteld. Maar, het is het begin om grip te krijgen op je negatieve gedachtes en te leren inzien dat er ook juiste positieve kanten aan zijn.

Stel bijvoorbeeld dat je een nieuwe baan zou willen. Dan zou je belemmerd kunnen worden door de gedachte dat je geen zin hebt om te falen of fouten te maken. Die gedachte kun je omdraaien naar: Ik kan hier alleen maar uit leren en mijzelf ontwikkelen, ook al maak ik fouten.

Soms heb je ook een actie nodig om je gedachte om te draaien. Bijvoorbeeld zoals ik mijn angst even met mijn vriendin moest delen om dat duwtje in de rug te krijgen. Of, als je een nieuwe baan wilt maar je denkt dat je niet aan het profiel voldoet. Dan kun je er op een constructieve manier naar kijken door alleen maar in gesprek te gaan met mensen en te onderzoeken wat de functie eisen eigenlijk zijn. Daar komt of uit dat je al voldoet, of een concreter beeld van wat je nog moet doen om daar te komen of juist dat je het toch niets vindt. Niets dan positiefs dus!

Gebruik de code ‘DROMENZIJNGEENBEDROG’ om 50% korting te krijgen. Geldig t.e.m. 14-02-2022

Zou je wel eens iets nieuws willen maar is er iets wat je belemmert?

In de online training help ik je om je dromen duidelijker te krijgen en vol vertrouwen actie te ondernemen zodat jij ook durft springen!

Ontvang nieuwe blogs in je mailbox

Leave a Reply

%d bloggers like this: