Hoe leer je jezelf beter kennen en waarom zou je dat willen?

Wie ben jij eigenlijk? Maar dan iets dieper dan alleen je naam, leeftijd, functie en hobby’s.

Waar ben je goed in? Waarom is dat zo? Benut je dat al optimaal? Hoe kun je ervoor zorgen dat je steeds meer in je kracht komt?

Hoe gedraag je je onder stress? Waarom ervaar je dan die druk? Wat ligt daar aan ten grondslag? Hoe kun je voorkomen dat dat gebeurt en je steeds in dezelfde valkuil lijkt te stappen?

Jezelf kennen en begrijpen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Tenminste, dat vind ik niet. Ik heb daar best al veel toe ondernomen, maar nog steeds leer ik nieuwe inzichten over mijzelf. Dacht ik mijzelf te kennen, dan komt er toch weer een moment dat ik ergens tegenaan loop. En dan doe ik onhandige dingen, reageer ik primair of laat ik mijn emotie te veel leiden.

Ik denk niet dat er iemand bestaat die zichzelf altijd onder controle heeft, tenminste die persoon ben ik nog niet tegen gekomen.. Maar door je bewust te zijn van jezelf, waar je goed in bent en wat je valkuilen zijn, kun je groeien. Groeien door te anticiperen op die typische valkuilen of in te grijpen wanneer je het weer voelt gebeuren. Groeien door een omgeving te creëren waarin jij floreert en ervoor te zorgen dat je steeds beter wordt in datgene wat je graag doet en gelukkig van wordt.

Door jezelf écht te kennen, kun je jezelf dus beter ontwikkelen en situaties positief beïnvloeden. Die zelfkennis kun je daarnaast ook perfect inzetten om een baan te vinden waar jij meer energie uit krijgt en het beste tot je recht in komt.

Maar hoe leer je jezelf dan kennen?

Er zijn verschillende manieren om tot relevante inzichten te komen. Trainingen, coaches of mindful-momentjes.. Ze draaien allemaal om zelfreflectie! Tijd nemen om na te denken en te leren begrijpen wat er gebeurt en waarom dat zo is. Niet eenmalig, maar regelmatig. Zeker op de momenten dat je voor een mijlpaal staat, zoals een nieuwe baan zoeken, of wanneer je tegen problemen aanloopt.

Online training vol met zelfreflectie en bruikbare inzichten om je droombaan te vinden en te krijgen

Leert jezelf beter kennen, gebruik die kennis te gebruiken om te dromen. Dromen over wat een perfecte baan voor jou zou zijn waarbij je helemaal in je kracht staat. Dromen die je concreet gaat maken en waarvoor je klaargestoomd wordt om succes te boeken!

Naast de inzichten die je in mijn training op kunt doen, ben ik zelf ook een groot fan van Ennagram. Ik deel graag iets meer over hoe het werkt en waarom ik het waardevol vind.

Enneagram

Enneagram is een persoonlijkheidsmodel die 9 persoonlijkheid ‘types’ omschrijft. Een individu is altijd een combinatie van verschillende types en je herkent je ongetwijfeld overal wel een beetje in. Je kent als individu echter ook een primair type, eentje die bij jou dominant is. Die dominante geeft het meeste inzicht in waarom je je op een bepaalde manier gedraagt en hoe je naar dingen kijkt.

Enneagram

De types verhouden zich op een bepaalde manier ook met elkaar waardoor je leert hoe je effectiever kunt zijn en kunt groeien, maar ook wat je stresspunten zijn. Een type 1, perfectionist bijvoorbeeld, gedraagt zich onder stress zoals een ongezond type 4 (humeurig en irrationeel). Type 1 kan groeien door wat spontaner in het leven te staan en meer te genieten, zoals type 7.

Alle types zijn onderverdeeld in 3 centers. Deze omschrijven waar de gemeenschappelijke toegevoegde waarde en risico’s bij de betreffende types liggen. Bij type 1 is dat bijvoorbeeld het instinct. Tevens delen deze centers ook een dominante emotie waaruit zij acteren als ze de connectie met zichzelf verliezen.

Waarom vond ik Enneagram zo waardevol

Voor mij persoonlijk was het dit waardevol omdat het mij geleerd heeft hoe ik meer voor mijzelf moet zorgen, en omdat er ook een stuk acceptatie bij zat. Ik ben primair type 2, de helper. Dat vond ik toen super confronterend omdat ik het met zwakte associeerde. Zo een typisch vrouwen-profiel, alsof ik dan ook maar een verpleegster moest worden in plaats van een sterke leider, waar ik toen andere associaties bij had. Best grappig, want mijn dominante emotie is schaamte. Die voelde ik toen heel duidelijk, en gevoel staat bij mijn type centraal dus dat kwam binnen. Het klopte dus wel.. Ik herken mij in al het bijpassende gedrag. Ik ben behulpzaam, geef graag en wil daar niet veel voor terug behalve mij gewaardeerd voelen. Onder stress of wanneer ik mij niet gewaardeerd voel, verval ik in het slechte gedrag van type 8 en kan ik veeleisend, bazerig worden of zelf irrationeel (dat zullen ze thuis leuk vinden om te lezen..). Ik groei dan weer en ben een stuk effectiever door meer individualistisch te zijn, te zorgen voor mijzelf en dat mijn eigen balans goed is (zoals type 4). Inmiddels heb ik ingezien dat het juist als leider ook heel krachtig kan zijn om een helper te zijn en ben ik er trots op. Ik geloof in de kracht van dienend leiderschap en probeer mijzelf scherp te houden op die goede balans zodat ik niet verval in mijn stressgedrag. Niet makkelijk en zeker geen garantie, maar wel mijn sleutel tot succes.

Zelf ook met Enneagram aan de slag?

Je kunt op best veel sites gratis een test doen en door te googlen op jouw type, kun je alles wat je wilt weten wel achterhalen. Je kunt je ook inschrijven voor trainingen die het geheel omvatten of dit samen met je hele team doen om ook elkaar beter te leren kennen. Up to you!

Indien je Engels geen bezwaar vindt, zou ik deze gratis test aanbevelen omdat het een gemakkelijke vragenlijst is en ze de types duidelijk gestructureerd en allesomvattend weergeven: https://www.crystalknows.com/enneagram-test#assessment

Enneagram geeft trouwens ook nuttige inzichten over het soort banen die goed bij elk type passen. Een hele mooie basis om mee aan te slag te gaan en te dromen wat dat voor jou betekent!

Kun je wat hulp gebruiken met de vertaalslag van de inzichten die je hier in opdoet naar het vinden (en krijgen) van jouw droombaan? Daar kan ik je goed mee helpen met mijn online training:

Ontvang nieuwe blogs in je mailbox

Leave a Reply

%d bloggers like this: