Vind jouw purpose in 5 stappen

Find purpose

Purpose. Je hoort het woord tegenwoordig vrij vaak vallen. Bedrijven, maar ook individuen hebben een purpose. Het betekent eigenlijk in alle situaties hetzelfde: een hoger doel waarom je bestaat.

Maar wat is dat voor jou? Hoe kom je daar achter en wat kun je er dan mee?

Het vraagt enige zelfreflectie om te achterhalen wat voor jou belangrijk is in het leven. Aan de hand van deze 5 vragen kun jij ook jouw purpose achterhalen.

Purpose vinden
Geluk

1. Waar word jij gelukkig van?

Dingen die jij echt super leuk vind, nu of vroeger. Denk bijvoorbeeld ook aan wat je als kind helemaal fantastisch vond. Of denk in extremen, zoals wat je zou doen als je maar een jaar meer te leven had.

In actie komen

2. Wanneer schiet jij in actie?

Denk hierbij aan dingen waar mensen jou altijd voor kunnen benaderen. Het maakt niet uit of je met iets anders bezig bent of lekker ligt te slapen, dit is voor jou heel belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat je ervoor zou willen vechten.

trots

3. Wat zien anderen in jou?

Iets wat jou uniek maakt. Iets wat mensen die voor jou heel belangrijk zijn, in jou waarderen. Iets waardoor je wellicht in het verleden kansen hebt gekregen die je anders niet had gekregen.

Focus

4. Waar verlies jij jezelf in?

Iets wat je zo interessant vindt dat je totaal niet hoort wat er om je heen gebeurt als je ermee bezig bent.

Verleden

5. Wat kun je leren uit je verleden?

Die momenten waar jij je de koning ter rijk voelde of waar het net extreem slecht ging en je diep in de put zat. Wat zegt dat over jouw kracht, wat maakte het verschil? Wat heeft het jou gebracht dat je belangrijk vindt en na wilt streven of net voorkomen?

Wat is de rode draad in al jouw antwoorden?

Kijk terug naar al jouw antwoorden en schrijf op wat hier de key woorden/elementen in zijn en wat als rode draad lijkt terug te komen als levensmissie. Daar kun je vervolgens een zin van proberen maken. Een zin die samenvat waar het voor jou eigenlijk allemaal om draait. Iets wat bevestigt wie jij bent als persoon, wat jou drijft. Als je het weet, herken je je er volledig in. Als je het deelt met de mensen om je heen, zullen ze je er ook in herkennen en begrijpen wat jouw kern is. Want zo ben en doe jij al, of het nu zakelijk of privé is. Dit is wat jou anders maakt.

Wat kan ik eigenlijk met een purpose?

Het is dus niet iets volledig nieuws, maar het is wel een nieuw waardevol inzicht. Een samenvatting over jezelf waarmee je er heel bewust van wordt waar jij het verschil mee maakt en waar je gelukkig van wordt. En dát, is dan vooral heel handig als je daar meer van wilt, want dan kan het je richting geven en helpen om bewustere keuzes te maken die bijdragen aan jouw purpose. Als je vb in een situatie zit waarbij je niet aan je purpose kunt voldoen, dan loop je leeg en voel je je ongelukkig. Je kunt je eigen leven dus een stuk interessanter maken door dingen op te zoeken waarbij jij jouw purpose kunt waarmaken. Het kennen van je eigen purpose helpt je dan ook om authentieker in het leven, en in je werk te staan. Borgen dat je kunt zijn wie je bent, en wilt zijn. Zorgen dat je in je kracht staat.

Leading from purpose

Ik heb zelf mijn purpose gevonden met behulp van Nick Craig van het Core Leadership Institute, waarna ik anderen ook geholpen heb om hun purpose te vinden. Ik kan hun programma dan ook van harte aanbevelen. Je kunt een overzicht van hun aanstaande programma’s hier vinden.

De kracht achter het programma die zij ontwikkeld hebben zit voor mij in de structuur waar je doorheen gaat, om je purpose te vinden en er meer naar te leven, maar ook in feedback van anderen. Zij zien jou nl glinsteren als je iets vertelt en kunnen je helpen om bepaalde dingen duidelijker te krijgen of om het uiteindelijk tot 1 catchy zin terug te brengen die voor jou alles omvat en enorm persoonlijk is.

“People who have discovered and lead from their purpose experience a significant increase in their level of clarity of focus and confidence to act.”

Nick Craig – Author, Leading from Purpose: Confidence and The Clarity to Act When It Matters Most. President & Founder, The Core Leadership Institute

Voor mij persoonlijk heeft het veel gebracht. Mijn purpose vind je overigens onderin. Ik ben hierdoor bewuster keuzes gaan maken over hoe ik wil groeien in mijn rol als ‘Lioness’. Wat voor activiteiten ik meer wil doen, zoals anderen ook meer vanuit hun purpose te laten leven, en wat ik vooral niet meer naar mij toe wil trekken.

Wil je een baan waar je meer vanuit je purpose kunt leven?

In je baan kun je bepaalde activiteiten meer of minder naar je toe trekken om meer vanuit je purpose te kunnen werken. Maar soms klopt een baan gewoon niet met wie je bent, wilt zijn of wat je nodig hebt. Ben je tot de conclusie gekomen dat je niet meer op je plek zit in je huidige baan en dat je purpose er om vraagt om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging? Dan kan ik je helpen om die te vinden en te krijgen!

Purpose Ellen Van Acker

The lioness that roars and leads you off the reservation

Dat is mijn purpose en hoe ik in het leven sta.

Net als een leeuwin, ben ik altijd onderdeel van een team. Ik hoef niet persé op de voorgrond te staan, maar neem het voortouw als dat nodig is. Ik ben zorgzaam voor degenen waar ik mij verantwoordelijk voor voel en zal vechten voor wat zij nodig hebben. Ik kijk graag verder dan wat gangbaar is en zorg daarmee voor vernieuwing en nieuwe inzichten, voor mijzelf en mijn omgeving.

Ontvang nieuwe blogs in je mailbox

Leave a Reply

%d bloggers like this: